Profesjonalizm w kuchni
Kuchnia jest sercem domu, to w tym pomieszczeniu bardzo często skupia się życie rodzinne. Jest również sercem lokalu gastronomicznego wymagającym dbałości o profesjonalizm. Warto zadbać, aby była przede wszystkim funkcjonalna, ale też posiadała walory estetyczne. Co prawda, nawet najlepiej wyposażona kuchnia nie uczyni z nas kucharza idealnego, ale może znacznie pomóc w zdobyciu umiejętności przyrządzania wspaniałych potraw i utrzymaniu czystości.
Przed podjęciem jakichkolwiek prac, powinien powstać dokładny plan rozmieszczenia mebli i sprzętów AGD. Dbając o profesjonalne wyposażenie gastronomiczne pomieszczenia, musimy zmierzyć się z decyzją dotyczącą ewentualnej zabudowy chłodziarki, okapu, czy też zmywarki. Wbrew pozorom, wybór sprzętu AGD pod zabudowę – nie jest łatwy.
Urządzeniem kuchennym, którego montaż nie należy do najłatwiejszych jest z pewnością zmywarka. Często spotykanym błędem jest umieszczenie osobnego odpływu tuż za zmywarką, co powoduje zbyt małą przestrzeń pomiędzy sprzętem, a ścianą. Niekiedy z tego powodu, konieczne jest powiększenie głębokości szafek. Korzystniejszym rozwiązaniem jest wykonanie przyłączy obok zmywarki lub użycie syfonu zlewozmywaka jako odpływu.
W każdym pomieszczeniu gastronomicznym nie może również zabraknąć okapu. Na podstawie przepisów prawa budowlanego, każde tego typu urządzenie powinno zostać podłączone bezpośrednio do przewodu kominowego. Jeśli jednak mamy do czynienia z budynkiem wielorodzinnym, możliwe jest korzystanie ze zbiorczych kanałów kominowych. Jeśli jesteśmy właścicielami lokalu warto pomyśleć o przeniesieniu turbiny na zewnątrz kuchni, chociażby na poddasze, wówczas praca tego urządzenia będzie praktycznie niesłyszalna. Ale do tego celu potrzeba odpowiedniego modelu okapu.
W kuchni musi znaleźć się miejsce dla chłodziarki. Najlepiej wybrać model energooszczędny tego urządzenia. Poza tym przed zakupem, należy zwrócić uwagę na podstawowe kwestie, takie jak: rozmiar lodówki, sposób umieszczenia zamrażalnika w urządzeniu, liczba agregatów i termostatów, ilość drzwi oraz zastosowane rozwiązania antybakteryjne i inne przydatne funkcje, jak na przykład wykorzystanie systemu No Frost.
Obecnie na rynku wybór wyposażenia pomieszczeń kuchennych jest olbrzymi, każda decyzja zakupu konkretnego modelu urządzeń AGD wymaga zaczerpnięcia odpowiedniej wiedzy i wielu przemyśleń.