Technikum gastronomiczne

Kucharz, kelner, dietetyk… Te zawody zawsze były popularne i dawały szansę na znalezienie zatrudnienia w wyuczonym kierunku. Nic więc dziwnego, że gimnazjaliści chętnie wybierają dla siebie ten zawód i kontynuują naukę w technikum gastronomicznym.

Szkoły tego typu to szansa na dobrą pracę oraz możliwość kontynuowania dalszej nauki w pokrewnych dziedzinach. Jak wygląda nauka w technikum gastronomicznym? Co czeka gimnazjalistę, który zdecyduje się na naukę w takiej szkole?

Nauka w technikum gastronomicznym trwa cztery lata. W jej trakcie uczniowie zdobywają niezbędną wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnokształcących oraz odpowiednie przygotowanie zawodowe. Przedmioty zawodowe, na które ladzie się w tej szkole szczególny nacisk, to podstawy żywienia oraz technologia związana z obsługą konsumenta. W trakcie tych zajęć uczniowie zdobywają wiedzę na temat racjonalnego odżywiania się, o roli poszczególnych składników pokarmowych oraz uczą się, w jaki sposób przygotowywać odpowiednie potrawy. Ważne jest tu również poznanie zasad prawidłowego przechowywania żywności. Zajęcia, które pozwalają poznać podstawy dietetyki oraz organizacji pracy w zakładzie gastronomicznym polegają również na układaniu jadłospisów, przygotowaniu kosztorysów poszczególnych potraw oraz obliczeniu ich wartości energetycznej. Uczniowie technikum zapoznają się również z zasadami higieny obowiązującymi w zakładach gastronomicznych, przepisami BHP oraz ze sprzętem znajdującym się w obiektach świadczących swym klientom usługi gastronomiczne.

Ważną częścią procesu kształcenia w technikum gastronomicznym są zajęcia praktyczne. Odbywają się one na terenie szkoły, w szkolnych warsztatach oraz stołówkach. Dodatkowo uczniowie odbywają miesięczne praktyki w zakładach związanych z gastronomią. Są to zakłady gastronomii zamkniętej, takie jak przedszkola czy szpitale, a także zakłady gastronomii otwartej. W tym drugim przypadku uczniowie odbywają praktyki w restauracjach oraz w hotelach.
Część zajęć praktycznych dostosowana jest do specjalizacji, którą przyszły technik gastronomi wybiera sobie na początku szkoły. Najpopularniejsze specjalizacje to:

  • technik żywienia,
  • kucharz
  • oraz kelner.

Nauka w technikum kończy się egzaminem zawodowym oraz maturą. Po ukończeniu nauki istnieje możliwość jej kontynuacji w szkołach pomaturalnych lub na studiach wyższych. Popularnym kierunkiem, który bardzo często wybierają absolwenci techników gastronomicznych jest dietetyka. Oczywiście zdana matura upoważnia do podjęcia studiów na dowolnym kierunku.